Adevaratele salarii ale top-managerilor - ultimele stiri -


















- ultimele stiri -
Top-managerii din Capitala domina clasamentul celor mai mari salarii din Romania, diferentele fata de restul tarii fiind de pana la de 50 de ori mai mari.


Diferentele de salarizare dintre top-managerii din diverse judete sunt foarte ridicate, conform datelor furnizate pentru ZF de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, daca cel mai bine platit manager din Capitala castiga aproape 110.000 de euro net pe luna, omologul sau din Vrancea, Calarasi sau Dolj castiga de 50 de ori mai putin.
Head-hunter-ul George Butunoiu crede ca aceste diferente se explica prin faptul ca salariile acordate top-managementului sunt direct legate de cifra de afaceri si de profitabilitatea companiei angajatoare.
"Majoritatea marilor organizatii din Romania au sediul central inBucuresti Exista putine firme mari in afara Capitalei. Iar raportul intre cifra de afaceri sau profit si salariile managerilor de top este si in provincie acelasi", spune Butunoiu.
Angajatii cu cele mai mari salarii din Romania provin din Bucuresti, mai precis din sectoarele 2 si 3. Aceste doua sectoare domina topul celor mai mari castiguri, care a luat in calcul cele mai mari trei salarii raportate la Fisc in 2005 (cele mai recente date disponibile). Astfel, cel mai bine platit manager din Romania castiga in 2005 un salariu lunar de aproape 110.000 de euro net lunar din activitatea sa in comertul cu amanuntul. Pe locurile doi si trei vin doi manageri tot din sectorul 2 al Capitalei, cu pachete salariale de peste 83.000 de euro net lunar, ambii cu activitatea in domeniul productiei de software.
"Retailul este un sector in explozie. Sa ne gandim la retail intr-un sens mai larg, nu numai la retailul centrat pe food. Exista retailul farmaceutic, retailul pe partea de constructii, pe partea de mobila etc. Este un sector in care anumite profesii sunt foarte cautare (achizitor, spre exemplu) si in care cei ce ajung la varf pot duce in sus sau in jos extrem de rapid compania. E un sector in care incep fuziunile si achizitiile (vezi Univers'All) si in care inca mai sunt de venit mari jucatori", precizeaza Madalina Didea, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane Hart.
In acelasi timp, un manager din industria alimentara a raportat pe 2005 un salariu de peste 34.000 de euro net lunar. Domeniul financiar-bancar este si el bine reprezentat la varful ierarhiei. Cel mai bine platit manager din sistemul bancar avea in 2005 un pachet salarial lunar de peste 28.000 de euro net, urmat la foarte mica distanta de un alt manager de banca, ambii din sectorul 3 al Bucurestiului. In mod obisnuit, directorii de banca din Romania au pachete salariale care pleaca de la 7.000-8.000 de euro si ajung la peste 20.000 de euro, cum este si cazul celor doi manageri. Un alt bancher, din sectorul 1 de aceasta data, a declarat in 2005 un salariu net de peste 17.000 de euro pe luna.
De asemenea, un manager de hotel din sectorul 1 a raportat cel mai mare salariu din acest domeniu, de peste 15.000 de euro net lunar. In asigurari, cel mai mare salariu raportat la Fisc este de peste 12.000 de euro, incasat de un manager din sectorul 1 al Capitalei. In topul celor mai mari salarii intra si cativa angajati la stat, dintre care un magistrat din sectorul 5, care a castigat peste 2.100 de euro din salariu.
In afara Capitalei, cele mai mari salarii pentru top management se regasesc in judetele Timis, Ilfov si Prahova. In Timis si Ilfov, cel mai bine platiti manageri au declarat la Fisc salarii de peste 15.000 de euro pe luna. In Prahova, cele mai mari salarii depasesc 14.000-15.000 de euro pe luna. Pentru salariile raportate in provincie, Fiscul nu a oferit date privind domeniul de activitate al respectivilor angajati, aceste informatii fiind disponibile doar pentru Bucuresti.
Madalina Didea, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane Hart, spune ca Timisoara a fost dintotdeauna cea mai dinamica piata dupa Bucuresti, cu cele mai multe investitii si joburi vacante si cu salarii pe masura. "Salariile ridicate pot fi o masura a faptului ca in regiunile respective sunt mai multe pozitii vacante decat oferta de forta de munca", spune ea.
O situatie interesanta apare in judetul Dolj, unde top 3 al salariilor oficial declarate la Fisc cuprinde venituri intre 684 si 2.473 de euro, in conditiile in care salariul mediu din Dolj era in 2005 de 210 euro.
Conform unui studiu al INS, doar 16.541 de angajati din Romania declarasera in 2005 salarii oficiale mai mari de 1.200 de euro net lunar. Restul salariilor mari, spun consultantii din resurse umane, se platesc de multe ori prin microintreprinderi, off-shore-uri, drepturi de autor.

sursa:www.zf.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 13:10 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov