Multinationalele si globalizarea resurselor umane



Multinationalele aduna tot ce este mai bun pe piata muncii. De cele mai multe ori, pentru a gasi personalul necesar posturilor-cheie, companiile mari apeleaza la firmele de head-hunting. Specialistii in recrutarea fortei de munca spun ca, de obicei, multinationalele prefera la angajare tineri absolventi, acestia fiind mult mai usor si ieftin de format.

Multinationalele aduna tot ce este mai bun pe piata muncii. De cele mai multe ori, pentru a gasi personalul necesar posturilor-cheie, companiile mari apeleaza
la firmele de head-hunting. Specialistii in recrutarea fortei de munca spun ca, de obicei, multinationalele prefera la angajare tineri absolventi, acestia fiind mult mai usor (si ieftin) de format.

Economiile tarilor in curs de dezvoltare depind in mare masura de marile companii, asa-numitele multinationale". The International Herald Tribune" scria, intr-una dintre editiile sale, despre rolul crucial pe care l-au jucat aceste companii in economia multor state. Odata cu caderea comunismului, Europa de Est a devenit una dintre cele mai atractive zone pentru firmele multinationale. Aceasta parte de continent a atras in ultimii ani investitii directe straine de peste 300 miliarde dolari.
Beneficiile aduse de mutinationale nu tin insa doar de factorul financiar. Odata venite in zona, companiile mari au adus cu ele tehnologie performanta, experienta si acces la piete straine, dar, in principal, au adus standarde de performanta. Astfel, cele mai stralucite minti ale noii generatii au fost angajate in cadrul noilor structuri economice. Nici cei din vechea 〞garda" nu au fost ignorati, avand posibilitatea unor cursuri de recalificare a fortei de munca, riscul somajului fiind inlaturat.
Datorita multinationalelor, foarte multe localitati au fost salvate de la disparitie, prin crearea de noi locuri de munca in locul celor desfiintate odata cu inchiderea marilor fabrici comuniste.

Vanatorii de capete - stiri politice
Politica de personal a multinationalelor difera de cea a firmelor mici. Mizand pe ideea ca resursele umane reprezinta 50% din valoarea unei firme, companiile mari investesc foarte multi bani in angajati. Platind bine si asigurand conditii de lucru deosebite, au pretentia de a angaja cei mai buni oameni. De aceea, pentru gasirea personalului necesar in posturi importante multinationalele incheie contracte speciale cu firmele de head-hunting, asa-numitii vanatori de capete". Ei au misiunea de a gasi omul potrivit in locul potrivit. In ceea ce priveste restul personalului, recrutarea se face fie in mod direct, prin anuntarea locurilor de munca disponibile, fie prin intermediul unor firme specializate.
De cele mai multe ori, multinationalele coopteaza in echipele lor tineri absolventi pe care ii fidelizeaza oferindu-le posibilitatea unor specializari. Reprezentantii companiilor mari spun ca le este mult mai usor sa formeze un angajat de la zero.

Preferatele tinerilor - stiri politice
Sondajele referitoare la locul de munca dorit, realizate printre tineri, indica faptul ca multi dintre ei viseaza la un post intr-o firma multinationala. Preferintele tinerilor au la baza faptul ca in institutiile mari exista o cultura organizatorica, postul este mult mai sigur decat in orice alt loc, iar managementul este unul serios. In plus, o multinationala ofera posibilitatea dezvoltarii unei cariere. Un alt motiv care ii determina pe angajati sa incerce sa obtina un loc de munca intr-o multinationala are legatura cu sansa de a lucra in strainatate.

Cursuri speciale pentru integrare - stiri politice
De intrat intr-o multinationala nu este chiar atat de greu. De obicei, se incepe de la munca de jos" si usor, usor, se urca treapta cu treapta. Cu adevarat dificil este insa modul de lucru intr-o astfel de institutie, acesta presupunand o transformare radicala a vietii celui care decide sa lucreze intr-o multinationala. Practic, se intra intr-o alta lume. Nou-venitii sunt initiati, existand programe speciale pentru ei. Multe dintre companiile mari au la dispozitie psihologi care ii consiliaza pe angajatii noi pentru ca acestia sa se poata adapta cat mai repede schimbarilor. In firmele care tin de relatii cu publicul, din sectorul bancar sau sectorul asigurarilor, de exemplu, salariatii primesc in prima zi de lucru sfaturi in legatura cu modul de comportare, dar si in privinta vestimentatiei. De obicei, femeile sunt rugate sa adopte o tinuta clasica si un machiaj cat mai discret, iar barbatii sunt sfatuiti sa-si asorteze camasa, sosetele si cravata. In ceea ce priveste relatiile cu colegii, in multinationale se merge pe principiul ca forma de adresare cea mai buna este cea directa, evitandu-se intre angajati apelativele de genul doamna", domnule". Psihologii spun ca in acest fel se sudeaza mult mai usor o echipa.

Program strict - stiri politice
Ceea ce este foarte important intr-o multinationala este ca se respecta programul de lucru. Acesta este de opt ore, cu o pauza de 30 de minute pentru masa de pranz. In cazul in care e nevoie de efectuarea unor ore suplimentare, se asigura plata lor. Angajatorii din multinationale sunt foarte rigurosi atunci cand vine vorba despre timpul petrecut la munca. Exista chiar firme, cum ar fi cele producatoare de bauturi racoritoare, care le impun salariatilor o norma de lucru.

Investitii in resurse umane - stiri politice
Studiile facute de specialisti arata ca bancile, firmele de telecomunicatii si societatile de asigurari investesc cel mai mult in resurse umane. Potrivit PricewaterhouseCoopers, in Europa Centrala si de Est, departamentele specializate ale multinationalelor din sectoarele amintite cheltuiesc in jur de 355 de euro/om anual. E drept ca, in tarile din Vest, investitiile sunt aproape duble, dar in ceea ce priveste zona din care face parte si Romania, companiile mari scot cei mai multi bani din buzunar pentru pregatirea personalului.

Cresteri importante - stiri politice
Unul dintre motivele pentru care multinationalele si-au deschis reprezentante in tarile fostului bloc comunist e legat de forta de munca ieftina. Se pare ca, odata cu dezvoltarea acestor state, multinationalele vor fi obligate sa plateasca salarii mai mari. Chiar daca, in comparatie cu firmele autohtone, acestea platesc aproape dublu, studiile arata ca in urmatorii doi-trei ani vor fi obligate sa majoreze salariile angajatilor cu minimum zece la suta. Cele mai importante cresteri se vor inregistra in sistemul bancar si in cel al asigurarilor. Si industria IT va beneficia de majorari importante. Dintre angajatii multinationalelor, cel mai mult vor avea de castigat managerii care continua sa fie destul de greu de gasit. Societatile cu capital mixt vor fi obligate sa plateasca foarte bine personalul care ocupa aceste posturi, cu atat mai mult cu cat se da o adevarata batalie pe piata muncii pentru obtinerea serviciilor managerilor buni. Iar un om pentru un astfel de post nu poate fi format decat in 5-6 ani de munca efectiva.
Acum, dupa integrare, pe piata din Romania vor patrunde call-center-urile care le vor oferi tinerilor cunoscatori de limbi straine si cu abilitati de utilizare a computerului posibilitatea unor locuri de munca foarte bine platite. Faptul ca integrarea le ofera angajatilor posibilitatea de a lucra in afara granitelor va duce la o majorare importanta a lefurilor platite de multinationale, care in acest fel vor incerca sa-si pastreze personalul. La ora actuala, multinationalele din mai multe domenii de activitate inregistreaza un deficit de angajati. Este vorba de firmele din sectorul auto, sanatate, asigurari, IT, farmacii, vanzari cu amanuntul sau domeniul financiar.

Fidelizarea angajatilor - stiri politice
De obicei, multinationalele ofera pachete salariale foarte atractive. Pe langa suma de bani platita angajatului luna de luna, genul acesta de companii acorda si alte beneficii. Firmele au ajuns, practic, sa se intreaca in metode de fidelizare a personalului. Daca pana acum cativa ani tichetele de masa erau principala arma, acum s-a ajuns la pachete salariale care contin abonamente la clinici medicale de renume, bonusuri de vacanta sau posibilitatea de a avea acces la o sala de sport sau la o piscina. Exista firme care le ofera angajatilor asigurari de viata sau de orice alt tip. Nu sunt de neglijat nici celelalte avantaje, precum masina sau mobilul de serviciu. Din categoria compensatiilor insolite" fac parte teambuilding-urile in locatii deosebite sau in situatii deosebite (sporturi extreme, zboruri cu balonul sau cu parapanta etc.), plata educatiei copiilor, de la gradinita pana la liceu, acordarea de terenuri pentru construit case, pentru tot managementul firmei, intr-o singura locatie, sau permisiunea de a veni vinerea la serviciu in imbracaminte sport. Pentru romani insa, cele mai importante bonificatii sunt cele in bani, adica primele. O alta modalitate de fidelizare este plata training-urilor si MBA-urilor. Acestea pot fi in tara sau in strainatate si pot ajunge la 20-30% din venitul anual al salariatului.
Odata ce au patruns in tara noastra, multinationalele au adus cu ele multe beneficii, printre care si sistemul de compensatii foarte bine pus la punct, acesta fiind direct proportional cu concurenta de pe piata muncii.

Drepturi speciale pentru expati - stiri politice
Multinationalele au o politica speciala in ceea ce-i priveste pe expati. Avand in vedere ca acestia sunt detasati cu serviciul la alte sedii ale firmei, de cele mai multe ori in strainatate, beneficiaza de drepturi multiple. In primul rand, li se asigura locuinte de serviciu. De cele mai multe ori, se merge pe principiul ca angajatul isi gaseste o casa de inchiriat, iar firma ii deconteaza atat chiria, cat si intretinerea. Sumele alocate pentru toate acestea pot ajunge la cateva mii de euro lunar. Expatii au dreptul si la plata transportului catre zonele de resedinta. De multe ori, ei isi pot lua si familiile, copiii minori beneficiind de plata studiilor. Atunci cand un angajat este detasat intr-o zona periculoasa primeste si un bonus de risc.

Vest-europenii se indreapta spre Romania - stiri politice
Tara noastra este una dintre zonele preferate de companiile europene atunci cand vine vorba de externalizarea unor servicii. Dupa modelul firmelor din SUA, cele din Vestul Europei vin in tara noastra, unde gasesc forta de munca bine pregatita. In plus, romanii sunt deschisi schimbarilor. Au insa si un alt avantaj, acela de a cunoaste o limba straina de circulatie internationala.
Un raport al Institute of International Finance (IIF) estimeaza ca investitiile straine directe in Romania ar putea depasi 8,5 miliarde dolari in 2007, fata de 8,1 miliarde dolari in 2006. Anul acesta, programul de privatizare include pachete la distributiile de energie, dar si ale unor producatori de medicamente si al unui fabricant de produse chimice. Astfel, tara noastra va atrage a opta parte (12%) din investitiile straine directe in 〞Europa Emergenta", fiind a treia destinatie a fluxurilor de capital dupa Turcia, in care se vor investi 22,5 miliarde dolari si Rusia, cu 12 miliarde de dolari. Tarile care fac parte din Europa Emergenta sunt Bulgaria, Republica Ceha, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Turcia, Ungaria si, pentru prima data, Ucraina, se precizeaza in raportul amintit.

Topul salariilor - stiri politice
Un studiu dat publicitatii la sfarsitul anului trecut arata ca multinationalele acorda salarii diferite in functie de zonele tarii. Companiile cu sediul la Bucuresti, de exemplu, ofera angajatilor un venit mediu brut de 2.632 lei. Asta in timp ce in provincie un salariat incadrat pe acelasi post castiga cu o mie de lei mai putin. Job-urile din domeniile care necesita un grad mai mare de specializare sunt mult mai bine platite decat sectoarele de productie. Astfel, intr-un top al veniturilor salariale din multinationale, se detaseaza angajatii din sistemul financiar-bancar, din IT si din sectorul farmaceutic. Cea mai mare medie a salariului brut lunar o au angajatii din domeniul farmaceutic, al caror salariu este de 2.902 lei, acestia fiind urmati de angajatii din sectorul bancar si IT&C. Media remuneratiei lunare pentru salariatii din sectorul bancar este de 2.664 lei, iar cei din domeniul IT castiga cu 16 lei mai putin decat primii. Retailerii auto si cei din domeniul industriei au o medie salariala foarte apropiata, ambele cu peste 1.700 lei. Cea mai mica medie salariala bruta lunara a fost inregistrata in domeniul retail - 959 lei. Cu cat cifra de afaceri a firmei este mai mare, cu atat lefurile angajatilor sunt mai insemnate. Cele mai mari medii salariale se intalnesc in companiile cu o cifra de afaceri de peste 100 milioane euro. Un salariat la o companie cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane euro are un salariu mediu brut de 2.105 lei pe luna, iar un angajat care lucreaza la o companie cu o cifra de afaceri mai mica
de 100 milioane euro castiga lunar un salariu mediu brut de 1.891 lei.

sursa:www.sfin.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 16:35 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov