Pretul gazelor va sari in aer
Interconectarea sistemului de transport al gazelor din Romania cu cel din tarile vecine, atat de asteptata pentru diversificarea surselor de provenienta a gazelor naturale, ar putea avea puternice efecte negative asupra populatiei si asupra sistemului energetic romanesc.
"Cand vor permite conditiile tehnice, exportul gazului romanesc nu va putea fi oprit, pentru ca suntem jucatori intr-o piata unica europeana. De unde vom compensa acest gaz? Tot de la rusi, pentru ca din alta parte, din Marea Nordului de exemplu, este prea scump", sustine Iulian Iancu, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
Pretul gazelor de productie autohtona, care acopera 70-80% din consumul intern, a ramas la acelasi nivel cu cel de acum doi ani, respectiv 495 de lei pe mia de metri cubi (170 de dolari), tinut in jos de perioadele electorale succesive, in timp ce preturile de import au urmat cotatia barilului de petrol si sunt, in prezent, de circa 300 de dolari pe mia de metri cubi.
Mai grav este faptul ca nu exista niciun calendar privind alinierea celor doua preturi. Trecerea la noile realitati economice europene, care converg spre notiunea de piata unica, ar trebui sa produca efecte treptate si sa elimine pericolul acestui soc.
sursa:www.bloombiz.ro
parteneri:www.reklama360.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu