Romania a implinit 1 an de criza

In urma cu un an, actiunile celei de-a patra banci din Statele Unite ale Americii (SUA), Lehman Brothers, isi injumatateau valoarea. La numai o saptamana, banca de investitii solicita protectia legii falimentului, moment din care se considera ca s-a declansat criza.
Romania a fost afectata de criza la cateva saptamani dupa prabusirea Lehman Brothers din septembrie 2008. Insa, nici macar dupa ce a fost lovita de criza financiara, Romania nu credea ca va fi afectata, avand in vedere cresterea economica record de 8%, estimata pentru 2008, noteaza Cotidianul.

Intrebat daca vom fi loviti de raul economic care lovea una dupa alta economiile tarilor din intreaga lume, premierul Romaniei de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, declara pe 15 septembrie 2008: "Raspunsul este clar nu, (n.r. criza financiara internationala) nu va avea efecte asupra economiei si asupra cetatenilor“.

Fostul premier nu este singurul politician care nu a vrut sa recunoasca adevarul. Presedintele Romaniei a tot negat faptul ca Romania este in criza, pana in 15 iunie 2009. La aproape trei trimestre de la izbucnirea crizei, Basescu le-a dat trezirea romanilor: "Romania intra in re-ce-si-u-ne".

Intre timp peste 600.000 de persoane au ramas fara un loc de munca, peste 100.000 de firme si-au suspendat activitatea "gratie" impozitului forfetar, Romania a contractat un imprumut de circa 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, ministerele si-au redus personalul cu 20%, iar economia s-a contractat cu 8,7% in trimestrul al doilea.

Mugur Isarescu sustine ca economia se va pune pe picioare in T4, daca nu chiar din T3. Motivatia? Potrivit guvernatorului BNR, productia industriala, cea care teoretic da primele semne pozitive, si-a revenit inca din prima parte a anului.

sursa:www.9am.ro
parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 16:27 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov