Patriciu: BVB nu poate sa supravietuiasca asa. Trebuie sa devina o bursa regionala



Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu poate supravietui in forma actuala, iar singura solutie pentru a se dezvolta este sa devina o bursa regionala, considera omul de afaceri Dinu Patriciu.
"Eu cred in viitorul BVB, daca va fi suficient de desteapta sa devina regionala si sa contribuie la transformarea Bucurestiului in centrul financiar al regiunii. Asa cum este acum, BVB nu poate sa supravietuiasca. Cred ca BVB are atuuri formidabile pentru a deveni o bursa regionala", a declarat Patriciu invitat la deschiderea sedintei bursiere de luni, informeaza Mediafax.

El a adaugat ca transformarea BVB intr-o bursa care sa atraga companii din intreaga regiune depinde si de o serie de masuri guvernamentale, precum uniformizarea tratatelor privind dubla impunere sau a celor vamale.

Potrivit lui Patriciu, prin transformarea BVB intr-o bursa regionala, Romania ar putea deveni motorul economic al regiunii.

De asemenea,BVB poate sa atinga acest obiectiv si printr-o politica de marketing care sa vizeze atragerea investitorilor din regiune pe piata de capital locala.

"BVB are nevoie de o piata de 100 milioane de locuitori, nu doar de 20 milioane de locuitori. BVB poate sa inceapa o viata noua (...) Ii doresc viata lunga, daca va adopta acest drum", a afirmat Patriciu.

El a mai spus caBucurestiul ar putea sa devina, pe langa un centru regional al pietei de capital, si un hub de transport aerian.

CNVM nu face decat sa striveasca Bursa

"Regulamentele CNVM sunt complet iesite din orice (...), nu gasesc cuvinte prin care sa fiu mai politicos. CNVM nu face decat sa striveasca bursa", a declarat Patriciu.

Omul de afaceri spune ca Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care actionarii care detin mai mult de 33% dintr-o companie sunt obligati sa lanseze oferta publica de preluare este "o traznaie".

"Decizia este o traznaie a CNVM. Pragul ar trebui sa fie undeva la 30%, dar nu la fel de atractiv", a spus Patriciu.

CNVM a aprobat, la jumatatea lunii iunie, o instructiune privind detinerile directe si indirecte, potrivit careia actionarii care controleaza indirect peste 33% dintr-o companie trebuie sa lanseze o oferta de preluare integrala in termen de doua luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a actului respectiv.

Nerespectarea noilor norme va fi sanctionata cu amenda de pana la 5% din capitalul actionarilor majoritari, acestia urmand sa fie actionati si in instanta, potrivit Comisiei.

Grupul petrolier a anuntat ulterior ca va analiza impreuna cu KazMunaiGaz daca instructiunea CNVM este sau nu legala si vor face demersuri pentru respectarea legislatiei.

Anterior, in luna martie, cand a fost lansat spre dezbatere publica proiectul de instructiune, reprezentantii Rompetrol au spus ca propunerea comisiei este un efect al presiunilor grupurilor de interese si al fondurilor de investitii, afectate de diminuarea portofoliilor de actiuni.

sursa:www.bloombiz.ro

parteneri:www.reklama360.ro
Posted on 16:26 by Dl. Calin and filed under , , | 0 Comments »

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cazare Brasov